Att leva med ett missbruk kan många gånger vara jobbigare för de anhöriga till missbrukaren än vad det är för hen själv. Givetvis lider missbrukaren själv på olika sätt av sitt missbruk, men det är inte alltid hen märker av det, särskilt inte om hen inte vill ändra på sig. Då kan det vara en mycket smärtsam process för nära anhöriga att se hur deras son/dotter/vän/mamma/pappa osv. sjunker djupare och djupare i missbrukarträsket. Även arbetsgivare kan hamna i en jobbig situation när de ser hur någon anställd visar tecken efter tecken på att lida av ett missbruk.

Om man lever nära någon som lider av ett missbruk kan det vara svårt att veta vad man ska göra, man kan rentav känna sig maktlös. Som ett första steg kan man försöka tala med personen man är orolig för, kanske är det ett misstag eller också ett ”wake up call” för personen i fråga när hen märker att någon faktiskt oroar sig för hen. Skulle det inte bära någon frukt får man ta ytterligare ett steg och inte tappa hoppet. För exakt tillvägagångssätt bör du vända dig till din vårdcentral eller liknande, men mycket information kan du även hitta på internet. Det är viktigt att man är medveten om att en rehabilitering av en missbrukare kommer att ta tid och vara jobbig, både för missbrukaren själv och för dig som anhörig. Men det är självklart värt det! Det finns många exempel på före detta missbrukare som lyckats ta sig ur sin situation och nu lever lyckliga, drogfria liv. Om man är arbetsgivare och ser symptom på alkoholism eller drogberoende hos någon anställd bör man göra något åt saken och gå till väga på ungefär samma sätt som nämns här ovan.

Spelar en grön blodtrycksmätare någon roll?

När vi talar om behandling av missbrukare kan man fråga sig vilken betydelse vården har, inte minst människorna som utför den och det intryck de ger. Tänk till exempel på företaget Vårdväskan, som har som affärsidé att erbjuda vanliga ”instrument” som sjuksköterskor och läkare använder i olika färger och lite ”roligare” design än vad som är vanligt. Några exempel på produkter de erbjuder…

 

  • Stödstrumpor i neonfärger
  • Sjuksköterskeklockor i färgstarka färger
  • Pennor i form av sprutor eller med små gubbar som ser ut som doktorer/sköterskor på toppen
  • USB-minnen i form av en kirurg och en sjuksköterska
  • Vårdväskan – en väska för den som pluggar till sjuksköterska eller liknande, med plats för allt böcker du kan behöva
  • Stetoskopöverdrag i form av bland annat grisar, krokodiler och apor

 

Sakerna ovan kan vid en första anblick tyckas löjliga och onödiga – men faktum är att de kan bidra till en lite gladare upplevelse när du söker vård, något både vuxna och barn kan uppskatta! Besök Vårdväskans hemsida och beställ här deras härliga produkter! Antingen till dig själv eller till en vän som kanske pluggar till sjuksköterska?

När någon drabbats av ett missbruk är det viktigt att inse att personen faktiskt är sjuk och inte klandra hen för hårt – det kommer hen troligen göra själv sedan ändå. Var istället ett stöd och en vän i nöden!