När det kommer till unga människor så är det lätt att i dagens samhälle när ingenting är svårt att få tag på hamna i fel kretsar och att komma in på ett destruktivt spår som kan få konsekvenser genom resten av livet. Alkohol är något som många unga är vanar att ha omkring sig då ens föräldrar kan ta ett glas vin till maten eller framför en film på lördagkvällen. De ser då att detta är förknippat med njutning och när de sedan far ut försvinner kontrollen och man går upp i festandet. Att säga att man har kontroll är inte samma sak som att ha det. Och att ta en varannan vatten på krogen är något som skulle underlätta, men som inte tar bort riskerna att hamna i ett beroende. Varför det är så viktigt att vara försiktig med alkoholen när man är ung kan du läsa mer av på tonårsparlören, och här komemr ett litet utdrag om hjärnan:

”Alkohol är skadligt för hjärnan oavsett ålder, men eftersom detta organ utvecklas ända upp till 25-årsåldern är ungas hjärnor ännu ömtåligare. Känsligheten förklarar varför risken att utveckla beroende ökar ju tidigare i livet man börjar dricka.” (läs mer)

Det har på senare tid blivit tufft att våga säga nej till cigaretter och man kan bara hoppas att detta smittar av sig till alkoholen, att unga inte vill vara för fulla så de inte har kontroll. Är du orolig över någon i din omgivning och vill läsa på mer om olika tecken på missbruk kan du läsa mer om va vi skrivit om det här.