Många förbannar sig över att de missat en närståendes grova missbruk eller nedåtgående spiral fören det har varit försent. Att se någon annans missbruk är ingen enkel sak och egentligen borde man släppa skulden lite. För den som vill träna upp sig och kunna se tecknen som tyder på missbruk gäller det att ha en skärpt blick och att kunna veta hur och varför en person beter sig som den gör. Det kan handla om en ny rutin som inte funnits tidigare och som plötsligt kommer upp. Föräldrar som känner sina barn bäst kan ofta missa ett missbruk som sedan hinner eskalera till ett grovt missbruk.

piller malda till pulver

Att se att ens närstående förändras är inte något ovanligt, att kunna förstå och finna orsaken kan vara en annan femma. Det handlar om att kunna koppla beteende till missbruk, för ibland blir ungdomar anklagade för missbruk när det handlar om nedstämdhet och labil. Något som är helt normalt för de flesta tonåringar att känna sig lite ”upp och ner” i humöret. Det är istället både yttre och extremare känslostormar som man skall hålla koll efter, även när det gäller vuxna.

Första tecknen på missbruk

Missbruk handlar om att låta sig försvinna in i substansernas mörka värld, det kan vara droger, alkohol och spel som tagit upp personens hela existens. För att undvika att missbruket går så långt så är det ett måste att känna till tecknen och dessa är olika beroende på typen av drog, alkohol och spel.

  • Droger är tyvärr vanligt förekommande för många personer och flera har vittnat om att cannabis var en väg in till dem tyngre drogerna. Tecken på att någon röker cannabis är röda ögon, trötthet, stora pupiller och humörsvängningar. Amfetamin och liknande tyngre droger är starkt hungerdämpande och utöver oberäkneligheten så går personen ner väldigt mycket i vikt. Psykedeliska droger medför också hallucinationer och ”krypningar” under skinnet, detta kan medföra att personen med drogproblem rycker till plötsligt eller till och gör illa sig själv och sin hud och får stora köttsår. Hudproblem är vanligt för ungdomar och därför kan det vara svårt att se och förstå kopplingen, köper ni dock hudvård för alla från Militus Medical och inte ens det hjälper så är det läge att ställa tonåringen mot väggen.
  • Alkohol är inte helt ovanligt att unga börjar dricka tidigt, de flesta har gjort det själva och klarat sig utan missbruk. Däremot ökar risken ju yngre man är när man börjar. Toleransen för alkohol hemma kan också avgöra om man har en tendens till att utveckla ett missbruk. Tecken på alkoholmissbruk är att personen försvinner en längre period, om det handlar om en kollega så är måndagar ofta en sjukdag. För föräldrar är det doften man ska hålla koll på, även vara extra noggrann med tider när ungdomen ska vara hemma.
  • Spelmissbruk cirkulerar runt pengar och är det tecknet man enklast kan se det på, ena stunden har man en stor summa pengar och andra stunden inget alls. De flesta föräldrarna vet dock att ungdomar kanske inte har stenkoll på ekonomin jämt och för dem gäller det att skilja på oansvarigt slösande och ett spelberoende.