vitt pulver i rörMissbruk är något som många svenskar lever med, det kan vara allt ifrån droger till behov som inte mättas. Oftast kan man inte se på en person att denne har ett missbruk, dock finns där undantag och då kan det vara betydligt mer märkbart.

Det är sällan som missbruk syns men för vissa tunga missbruk så blir det synligt och märkbart, men även för de som klassas som ”lättare”. Det kan vara svårt att dölja fysiska biverkningar och däri svårt att förneka missbruket. Olika tecken på att en person har ett missbruk:

 • Försämrad hygien
 • Tappad kroppsvikt
 • Insjunkna kinder
 • Ihåliga ögon och svarta ringar
 • Åldras snabbt
 • Vener har stickhål och blåmärken runt om
 • Tandlossning
 • Skakningar och tix
 • Paranoid och förföljelsemani

Vägen tillbaka

Även om många lider av missbruk eller står i ingången till ett missbruk så finns där personer som klarar sig ur sitt missbruk. Dessa personer blir med hjälp av behandling rena och får koppla sitt missbruk till sina tidigare erfarenheter och upplevelser. Det de flesta gör under en sådan behandling är att genomgå tolvstegsprogrammet som innefattar 12 steg att följa för att bli ren. Programmet i sig har haft inslag av religiösa värderingar som idag inte behöver följas helt ut, men programmet går ut på att hjälpa sig själv och att följa några tumregler:

 1. Vägen till att få hjälp och att bli frisk kräver att man erkänner sitt missbruk och att man står maktlös mot sitt missbruk
 2. Ta till sig hjälpen och förstå att man inte kan bli ren helt själv
 3. Se sina brister och fel och komma till freds med dessa
 4. Erkänna, bekänna och rätta till de fel man gjort, är den tiden då man ber anhöriga om ursäkt för beteenden som har skadat släkt och vänner på grund av sitt missbruk
 5. Hjälpa andra för att hjälpa sig själv

Det många väljer att göra efter att de har blivit rena är att bli hälsosammare, många lägger på sig vikten redan på behandlingshemmet och flera börjar träna. Det är en bra idé då träning tillåter en att fokusera på andra delar i sitt liv. När det gäller de andra fysiska biverkningarna så brukar de försvinna och oftast ser man märkbart friskare ut efter bara någon månad. Det som inte går att återställa genom att bara bli ren är tänderna. Den misskötsel som tänderna utsatts för kan bara behandlas av en tandläkare och söker man en professionell tandläkare i Göteborg och Hisingen-området är www.mintandlakare.com ett bra val. Friska tänder får oss att se märkbart friskare.