I Örebro har drogmissbruk, framförallt bland unga blivit ett allt större problem. Missbruk är en eländig sjukdom som vem som helst kan utveckla där man blir beroende av exempelvis droger, alkohol eller läkemedel. Detta är en sjukdom som inte bara påverkar den drabbade utan även har stor påverkan på närstående.

Missbruk är allvarligt och kan till och med leda till döden vilket kan vara oerhört svårt för dig som närstående att tackla. Har du en närstående i Örebro som har avlidit på grund av missbruk kan det var skönt att få hjälp med att hantera sorgen och planera en fin och respektfull begravning. Fenix Begravning i Örebro kan hjälpa dig med allt detta.

Vad är missbruk?

missbrukEtt missbruk mot exempelvis alkohol, droger eller läkemedel kan vem som helst utveckla då dessa är beroendeframkallande. Deras ämnen påverkar hjärnan, kropp, hälsa och humör vilket oftast är det som kan skapa problem för både missbrukaren och dig som närstående. När en person har ett missbruk har hen inte längre kontroll och kan inte bestämma över sitt beroende utan det blir istället missbruket som styr deras liv.

”Om någon i din familj eller i din närhet har missbruksproblem kan det påverka dig på olika sätt. Många barn och ungdomar kan känna en oro och ångest över familjemedlemmens missbruk och hur det påverkar familjen. En del blir deprimerade och behöver någon att prata med.” Så här säger 1177 om hur missbruk påverkar dig som närstående.

Så här kan du hjälpa

Som missbrukare eller närstående till någon med missbruk i Örebro finns det en del ställen du kan vända dig till för att få hjälp. Bland annat kan du höra av dig till Beroendecentrum som kan hjälpa innan det är försent. På Örebro.se finns det fler andra instanser du kan kontakta för att få rådgivning och hjälp.