Droger och alkohol blir allt mer lättillgängligt för våra ungdomar och det är därför inte konstigt att allt fler väljer att testa droger idag än för säg 20 år sedan. Idag känner antagligen de flesta ungdomar, oavsett om de bor i en stor eller liten stad, någon eller någon som känner någon som har eller kan få tag på droger av olika sorter. Även alkohol används mer och mer bland våra unga och idag behöver man som tonåring inte ens be någon att köpa ut från systembolaget eftersom det idag finns så kallade spritbussar och spritbilar som levererar insmugglad alkohol billigt till en mötesplats i närheten av ungdomens hem eller skola.
 
Ung kille som vilar huvudet i knät

Bra svenska lagar

Som förälder är det självklart inte alltid helt lätt att veta vad ens tonåring gör när denna inte är hemma. Är den dessutom myndig har den faktiskt rätt att göra i princip vad den vill, så länge det inte är olagligt så klart. Har man en son, dotter eller annan person i sin närhet som man vet har hamnat i ett alkohol- eller drogmissbruk kan man höra av sig till socialtjänsten för att på hjälp. I Sverige har vi något som heter ” LVM – Lagen om vård av missbrukare” som syftar till att alla har rätt till vård och hjälp om den hamnar i ett missbruk där den riskerar att förstöra sitt eget liv eller utgör risk för någon annan människas liv.

”LVU – Lagen om vård av unga” är en lag som är till för unga personer med föräldrar som missbrukar, är våldsamma, inte kan ge barnen det stöd som krävs eller helt enkelt inte har resurser eller är kapabel till att ge barnet en bra uppväxt. Denna lag kan också användas om en ungdom själv lever på ett destruktivt sätt, skadar sig själv eller kanske till och med är på väg in i ett missbruk eller en kriminell vardag. Oavsett problem så finns det i Sverige mycket bra hjälp att få. Läs mer hos Familjensjurist.se.