Alkoholism och drogmissbruk har blivit vad man kan kalla några av vår tids stora folksjukdomar. Allt fler hamnar i dessa svåra missbruk eller beroende, såväl ungdomar som äldre. När man tänkte på alkoholister eller drogmissbrukare för ett par år sedan såg man ofta framför sig slitna, rödmosiga, hemlösa män och kvinnor som satt på en parkbänk hela dagarna och halsade ren sprit direkt ur flaskan. Den här bilden behöver dock uppdateras och nyanseras. Det är dags att inse att alkoholism, och även drogmissbruk, finns runt omkring oss, kanske närmre än vi själva vet om.

 

Vem blir beroende?

Att Whiskeyglas och bilnycklarbli alkoholist är givetvis ingenting som går över en natt. Det kan istället byggas upp under en lång tid, och ha många olika orsaker. Kanske har man växt upp i en miljö där många vuxna runt omkring en drack ofta och mycket, eller så hade man föräldrar, syskon eller vänner som köpte ut åt en när man själv inte var myndig. Umgänge och uppväxt är alltså stora faktorer som spelar in när det
gäller ens egna alkoholvanor.

Droger må inte vara lika vanligt som alkohol, men det finns ändå runt omkring oss hela tiden. Det rapporteras om hur ungdomar säljer knark i skolor, vissa platser i städer blir kända tillhåll för handel av droger och det blir allt vanligare att man ser någon ”dra en lina” på olika nattklubbar. Dagens missbrukare kan vara precis vem som helst – oavsett ålder, kön, ursprung eller samhällsklass.

Det finns hjälp!

Självklart finns det hjälp att få för den som hamnat i ett alkohol- eller drogmissbruk. En del har fått stor hjälp av så kallade självhjälpsprogram, där man får information kring sitt beroende och görs uppmärksam på vilka negativa effekter det har. Denna metod passar kanske bäst för den som inte hunnit sjunka så långt i sitt missbruk, utan mer vill dra ner lite på sina alkoholvanor innan de leder till ett missbruk. För den som behöver professionell hjälp finns mottagningar inom sjukvården som är specialiserade på alkohol och droger. Här kan man få hjälp, prata med någon, ta prover eller få läkemedelsbehandling.