Under de senaste tio åren har det tunga missbruket av droger och alkohol ökat med 15 respektive 20 procent.

Så inleds en artikel vilken handlar om missbruk, och det är en sorglig artikel.

Det är Gerhard Larsson, som på uppdrag av regeringen utreder missbruks- och beroendevården. Vården når bara en av fem missbrukare, och enligt Larsson har den snäva inriktningen på förebyggande arbete har trängt ut vård och behandlingen för den som vill ta sig ur ett missbruk. Så här säger han:

Vi har valt att förhindra att folk börjar, men det har skymt utbyggnaden av sjukvård och man har kanske hoppats att det ska räcka.

Det är en svår fråga han väger. Visst är det så att det är viktigt att ta  hand om de som har ett svårt missbruk, men lika viktigt är det också att se till så att allt färre nyttjar narkotika. Viktigast, i slaget mot narkotika är nog att få barn och ungdomar att uppmärksammas på konsekvenserna, men det är också av högsta vikt att de som har problem men vill få hjälp, får den hjälpen.

Låt oss kika lite på vad som händer i hjärnan vid missbruk.

  • Först av allt, det handlar om ett beroende; men vad är ett beroende? Jo det är ett belöningssystem vilket ser till att du njuter av att göra vad som är nödvändigt för att du ska överleva. När du njuter av mat, motion, sex med mera är det betalningssystemet som ser till att  du kommer fortsätta med det i framtiden. Detta fungerar på så vis att fler nervtrådar kopplas upp, och genom att minnet av njutningen lagras i storhjärnebarken.
  • Hur uppstår då de farliga missbruket? Jo, det uppstår genom att man får e n hjärnsjukdom. Det kommer ofta av att man vill fly, och när man blir påverkad och njuter av en drog  frisätts stora mängder av dopamin i hjärnans belöningssystem – och där har beroendet vaknat till liv.

Det är verkligen otroligt intressant att läsa om hur hjärnan fungerar, den är en otrolig uppfinning! Och det är tur att det finns läkemedel som kan hjälpa hjärnan när den inte kan hjälpa sig själv, och tur att det finns företag som utvecklar läkemedel – som till exempel pronexus.se. Det är otroligt lätt att bli beroende av någonting, men människor har olika lätt att påverkas. Mycket handlar om hur ens uppväxt varit, hur hjärnan “mår” och så vidare, men något som är säkert är att ingen kan skydda sig helt mot detta. Och det bästa sättet att klara sig från att bli beroende är att undvika farliga saker som man vet kan sätta kropp och hjärna ur balans.  Antagligen kommer problemet att finnas för alltid, tyvärr – men det finns självklart saker en kan göra för att förebygga. Mest makt har så klart politikerna, och det är lite som det skrivs i artikeln vi refererade till i början av inlägget:

Regeringens utredare tycker att arbetet varit alltför enkelspårigt och vill se en större satsning på vård och behandling.

 

Vi får väl hoppa att regeringen gör någonting åt saken och inte bara pratar!