Belastningsskador är mycket vanliga och står faktiskt för en mycket stor del av alla sjukskrivningar. Att ha en anställd som är sjukskriven är naturligtvis inte kul för arbetsgivaren, men ännu värre är det för den som är drabbad. Den främsta orsaken till belastningsskadors uppkomst är att allt för många använder sig av fel typ av arbetsskor.

Att välja arbetsskor kan låta som en enkel uppgift, men sanningen är att det faktiskt kan vara riktigt svårt. Det finns flera saker som du behöver ta hänsyn till när du väljer och det som du sist ska tänka på är hur skon ser ut. Ett mycket vanligt misstag är nämligen att välja arbetssko efter utseende, men detta kommer du inte att komma långt med. Du behöver titta på vad det är för arbetsmiljö som du befinner dig i om dagarna, men även titta på dig som individ. När du har säkerställt att skorna du valt ut är bra kan du börja fundera mer över utseende och design

Arbetsskor inom vården

Om du jobbar inom vården har du säkerligen redan koll på att det är många, långa dagar där du står upp nästan hela tiden. Du jobbar långa pass som kräver att du dessutom flyttar dig mellan de olika avdelningarna och snabbt ska det också gå. Här är det extra viktigt att du tänker på hur dina arbetsskor är utformade. När du jobbar inom vården behöver du se till att din arbetsskor ger dig det stöd som dina fötter behöver, men som även hjälper dig att avlasta när hela din kropps tyngd ska bäras upp. Skon ska vara ordentligt uppbyggt i fotvalvet och i hålfoten, men även innersula och yttersula ska göra sig jobb genom att fungera som bra stötdämpare. Är du på jakt efter bra arbetsskor kan skor från joya vara ett alternativ. Det är ett relativt nytt märke som har fått mycket uppmärksamhet.

Har du haft felaktiga skor tidigare kan du ha fått problem och skador på dina fötter. I dessa fall kan det vara bra att komplettera arbetsskorna med olika typer av tillbehör. Det finns bland annat pelotter att använda sig av, men även inläggssulor eller valvstöd som gör skon extra bekväm.

skorSå väljer du rätt

Något av det absolut viktigaste som du ska ha koll på när du väljer arbetsskor är att titta på storleken. Väljer du en för liten sko finns det risk för liktornar, skav eller andra typer av besvär. Är skon istället för stor så kan den börja glida runt, något som i sin tur kan generera i blåsor eller att du helt enkelt blir begränsad i din rörelsefrihet. Skon behöver även ha en god ventilation och ett material som andas. Inom vården är det till exempel mycket vanligt att satsa på öppna sandaler, men även gympaskor är vanligt förekommande.

  • Skon ska vara i rätt storlek
  • Dina fötter ska kunna andas och få bra ventilation
  • Hålfot och fotvalv ska få ordentligt stöd
  • Du ska kunna gå i dina skor långa dagar utan belastningsskador
  • Välj skor som lämpar sig för arbetsmiljön – till exempel sandaler för den som arbetar på en klinik eller inom vården