Funderar du på att sluta röka cigaretter med tobak? Bra, men att sluta kan vara svår och speciellt svårt är det att bara sluta tvärt. Då kan det vara värt testa på att byta tobaken mot e cigg i stället – något som enligt ny forskning visar på allt fler rökstopp.

Ofta när man frågar en rökare om de vill sluta med tobaken blir svaret ja, men följs också av en lång förklaring på varför det inte är möjligt. Men nya rön visar nu att ett av de bästa alternativen för den som vill lägga av med tobak är att byta ut cigaretten mot ett annat alternativ, såsom ecigg faktiskt. Och just ecigg kan man köpa på många platser både i butik och på nätet, Cigoteket är billiga att handla ifrån till exempel. Där kan man köpa både ejuice och behållare, alltså själva eciggen och vätskan man sedan röker. Och visst kan det vara värt att i alla fall testa att byta tobak mot ecigg. Forskning från USA visar nämligen att allt fler amerikaner fimpar tobaken till förmån för just eciggen, och även lyckas att hålla upp och sluta med tobaken helt. Enligt Dagens Medicin visade studierna att cirka 8 procent av de som bytte till ecigg slutade helt, vilket kan jämföras med de 5 procent rökare som bara slutade tvärt utan att byta ut tobaken.

Kan bli dyrare med ecigg

Något som man ska vara medveten om är att det kan bli dyrare att köpa ecigg framöver. Enligt uppgift till Sydsvenskan finns nämligen förslag om en ny nikotinskatt i regeringens vårbudget, och denna kommer då att påverka både traditionell tobak såsom cigaretter, snus och cigarrer samt också ecigaretter och ejuice. Detta ses som ett ytterligare steg mot ett rökfritt Sverige och en komplettering av den reglering för ecigg som infördes i fjol. Då jämställdes nämligen eciggen med tobaken rörande varningar om hälsa med mera och sedan dess är det krav på att allt rörande ecigg ska vara märkta med varningsmärken och ha åldersgränser. Vad man bland annat införde är som följer enligt Metro:

  • 18-årsgräns för köp och rökning av ecigg
  • Krav på hälsovaringar, informationsblad och innehållsförteckning på ejuice
  • Alla tillverkare ska anmäla sina produkter till Folkhälsomyndigheten om de vill sälja dessa i Sverige.

Ta inte med eciggen på semestern

Det är inte bara i Sverige som myndigheterna varit tveksamma mot eciggen trots att mycket talar för att dessa ska vara bättre än tobak. Även i utlandet är man skeptiska och har infört en hel del lagar och restriktioner på området som beror ecigg. Men i vissa länder är man hårdare än andra. Ska du till exempel resa till Thailand är eciggen något du inte ska ta med dig. Enligt uppgift till SVT är det flera resebyråer som varnar sina resenärer om att införa ecigg och ejuice i landet. Anledningen? I Thailand är dessa förbjudna och som turist kan du både åka på grova böter eller rent av arresteras om du ertappas med att försöka införa ecigg i landet. Så innan du ska ut och resa – kolla upp vad lagarna säger om ecigg i det land du ska besöka innan du packar med dig den!