Tidigare skrev vi ett inlägg där vi frågade: är du beroende av kaffe? Och om du har svarat ja på den frågan, kan vi komma med nya goda nyheter. Det kan nämligen vara så att kaffet kan vara det som räddar ditt hjärta från en hjärtinfarkt.

Så står det i alla fall i en artikel här och vidare kan vi läsa att mellan tre till fem koppar kaffe per dag innebär en minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Denna fakta har tidningen fått från en Sydkoreansk studie som även BBC har rapporterat om. I undersökningen hade 25 000 kvinnor och lika många män i Sydkorea och forskarna kunde med det se att, oberoende av rökning, träning samt bara, så hade de personer som drack tre till fem stycken koppar kaffe om dagen en mindre förkalkad kärl om man jämförde med de som drack mindre kaffe, eller inget alls.

Kaffe mjölk svartvit

 

Svenskar hjärta kaffe

Detta är ju självklart mycket goda nyheter för oss Svenskar, eftersom vi verkligen älskar att dricka kaffe. Nu är det säkert så att majoriteten av svenskarna faktiskt dricker mer än fem koppar kaffe per dag. Det blir ju 2-3 koppar på morgonen och därefter rullar det ju bara på. Men det är ju ändå härligt ifall vi i alla fall kan dricka fem stycken utan att ha ångest över att det påverkar kroppen (eller i alla fall hjärtat) negativt. Sen är det ju klart att man känner av när det har blivit lite för många koppar. Enligt livsmedelsverket kan man få en “överdos” av kaffe och det innebär då att man blir illamående, får ångest, yrsel samt hjärtklappning. Men det är ju inte livshotande, så om man känner av någonting av detta är det bara att sluta dricka och komma ihåg var ens egna maxgräns för kaffe låg.