I ett tidigare inlägg skrev vi om relationsproblem och vad dessa oftast grundas i, vare sig det handlar om blöta handdukar på sängen eller bråk om hushållssysslor. I dag fortsätter vi i relationsspåret och skriver om hur man får en lyckligare relation.

 

clubconnectionEnligt forskning finns det en del vi kan läsa oss om hur man upprätthåller en lycklig parrelation, som vi kan läsa om i denna artikel från Svenska Dagbladet.

 

Enligt statistik från SCB separerar hela 30 procent av alla svenska småbarnsföräldrar, och medelåldern på första barnet vid punkten för skilsmässan är fyra år och åtta månader. Under småbarnsåren är de bästa råden som forskare kan ge att: kommunicera tydligt med raka budskap, att vara slösaktig och frikostig med kramar, pussar och fysisk beröring. Dessutom är det smart att avvara tid för att vara bara med varandra, vilket är viktigt dels som familj men även som par. Att vara noga med att ge varandra bekräftelse, uppskattning och kärlek, och inte vänta för länge med att söka hjälp vid relationsproblem.

 

Man ska nog dessutom se sin kärlek som en gemensam resa, med både motgångar och medgångar på vägen. I stället för att ha föreställningen om att man är en enhet och som gjorda för varandra. Men i och med vår ständiga påverkan från romantiska filmer och sagor kan man ibland få förvrängda tankar om vad kärlek och en relation faktiskt är.

 

Öppenhet, närhet och konflikthantering

 

Andra tips och råd från forskning på relationer är att öppenhet och närhet är grundförutsättningar för långa och tillfredsställande förhållanden. Det gäller att utforska nya sidor hos varandra för att hålla relationen levande, detta kan man bland annat göra genom att ställa varandra djupa frågor. Men också genom att lära sig att hantera konflikter på rätt sätt. Konflikthanteringen är nämligen något som spelar stor roll i huruvida man lyckas hålla ihop och känna tillfredsställelse i en relation.

 

En ganska intressant sak som uppkommit i studier om förhållanden är att det är väldigt viktigt att kontinuerligt inbjuda varandra till kontakt. Det kan vara så som att någon av individerna i ett par säger ”titta vilken fin himmel” och den andra väljer att dela det som fångat sin partners intresse, alltså att svara på inviten. Benägenheten att göra detta hänger nämligen ihop med relationers överlevnadsodds. Det blir som ett klister som håller ihop förhållandet. Även vänlighet och generositet har stor betydelse i parförhållanden.